Our City Online

Metro

First Look: The Nicholas

Brent Warren Brent Warren First Look: The NicholasPatio space as seen from a sixth-floor unit. Photos by Brent Warren.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

The first residents have moved into the Nicholas, a 230-unit mixed-use development that has filled in one of the last large gaps along High Street Downtown.

The building, which occupies the entire west side of High Street between Gay and Long Streets, replaced what for decades was a large surface parking lot.

Apartments in the building range from a 487-square-foot studio to a three-bedroom unit with two baths that clocks in at a little over 1,700 square feet. Prices start at $1,086 a month and go up to $4,483.

Over half of the roughly 50 units that are currently available have been spoken for, according to representatives of Drucker and Falk, the Virginia company that recently took over the management of many of the projects developed and owned by the Edwards Companies.

The first part of the building to be completed is the southern portion, with its units that look out on the corner of Gay and High Streets. Work on the middle third of the building will be wrapped up by this fall, while the entire building is on track to be completed by the end of the year.

No tenant announcements have been made about the 20,000 square feet of retail space that will be available on the first floor of the building.

The Downtown Commission approved the design of the building in stages, starting in late 2015, and construction started in mid-2016.

Scroll down for photos and more information from a recent tour of the building.

First floor space looking out on Gay Street holds a lobby and leasing office.
A tunnel under Gay Street offers access to the Citizens Building. The fitness center and other amenities in the Citizens are available to residents of the Nicholas. Residents of the Citizens, meanwhile, are already utilizing the Nicholas parking garage.
Corner units feature floor-to-ceiling windows.
The kitchen in a model unit.
The model unit looks out onto the courtyard.
Called the Copper Garden, this is the first of the three courtyards in the building to be completed.
Outdoor grills and eating area.
All of the outdoor spaces look out onto High Street.
A club room on the second floor opens out onto the pool deck, which is still under construction.
Pool table and seating areas in the club room.
The amenity space spans two floors and includes a business center loft and a yoga/fitness studio.
Top floor units feature vaulted ceilings that range from 12 to 18 feet in height.
The outdoor terrace shown above will be a communal space available to all residents.
This studio apartment features a sliding door separating living and sleeping spaces.
The multilevel parking garage spans the entire footprint of the building.
A view of the building looking south.
A picture of the parking lot where the Nicholas now stands, from 2013. Photo by Walker Evans.
Print Friendly, PDF & Email

Tags:

metro categories

Subscribe below: